Oyun Terapisi

Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel bir süreçtir. Bununla birlikte çocuğa seçme hakkı vererek özgüvenini harekete geçiren bir süreçtir. Çocuklar söyleyemedikleri şeyleri düşüncelerini ve duygularını oyuncak kullanarak gösterirler. Birçok yetişkin terapilerinde, birey içinde bulunduğu zorlu süreci nasıl konuşarak ifade ediyorsa, çocuklarda içinde bulundukları durumları, olayları duygu ve problemlerini oynayarak ifade etmeye çalışırlar.

Çocuklar kurdukları oyunlar yardımıyla dış dünyalarını fark edip, sosyal ilişkilerini prova ederek öğrenmeye başlarlar. Yaşamın provası olarak oyunlar, çocukların yeni sosyal becerilerini, değerlerini ve ahlaki değerlendirmelerini anlamlandırmasını ve kendileriyle ile bütünleştirmesine olanak sağlar. Oyun terapisi çocuğun içinde yaşadığı duygusal ve davranışsal sorunlara çözüm arar.

Randevu Alınız

Hayatınızı Dönüştüren Terapi Seansları

Diğer Terapilerimiz

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kardeş kıskançlığı, öfke nöbetleri, boşanma, travma, kaygı, korku, uyku problemleri, yemek problemleri, özgüven ve sosyal beceri sorunları, aşırı çekingenlik, ebeveyn ayrılığı, saldırgan davranışlar, yas ve kayıp süreçleri içinde olan çocuklar içinde uygundur.

Oyun Terapisi Kaç Yaş İçin Uygundur?

2 yaş itibari ile çocuk sembolik oyunlar oynamaya başladığı için, genellikle 2 ve 11 yaş aralığında olan çocuklar için uygundur.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Çocuğun içinde bulunduğu durum/olay ve soruna göre değişkenlik göstermektedir. Çocukların Değerlendirme aşamalarından geçtikten sonra terapi sürecini belirlemek daha sağlıklı olacaktır. Genellikle haftada bir ya da iki kez düzenli olarak devam edilmesi oldukça önemlidir.

Oyun Terapisinin Çocuğun Sosyal Yaşamında Oynadığı Oyundan Farkı Nedir?

Psikoterapist çocuğu oyun terapi odasında ilk olarak yargılamadan, her koşulda kabul edip, şefkatli bir tutum içinde olur. Terapist, çocuğun oyun odasında oynadığı oyunlar ve oyuncaklarla iç dünyasını anlamaya ve ona yaklaşmaya çalışır.

Çünkü çocuğun oynadığı oyun ve oyuncakların her birinin metaforik bir anlam vardır. Bu nedenle oyun terapi odasında terapistin var olması çocuğun kendini anlaşıldığının ve kontrol duygusunu fark etmesine yardımcı olur.

Oyun Terapisinin Yararları Nelerdir?

  •   Çocuklar Duygularını ifade etme ortamı bulurlar.
  •             Davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, hayal kırıklığı duygularını yeniden yaratırlar ve olumlu hale getirirler.
  •             Pozitif bakış açısına sahip olurlar.
  •             Empati kurarlar ve duygularını kontrol etmeyi öğrenirler.
  •             Sosyal ilişkilerinde sağlıklı bağlar geliştirirler.
  •             Sınırları öğrenirler
  •             Öz saygıları artar.